Znaczenie opowiadań w kulturach świata: mit, legenda, opowieść.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, żeby uwolnić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, jaki pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się więcej na stronie internetowej wina. Wina mają na dodatek nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym skutkiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Bo pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają niemało mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.
1. Kliknij
2. Znajdź więcej
3. Czytaj dalej
4. Kliknij
Festiwale filmowe: od Cannes po lokalne inicjatywy.